Hallo, plantliefhebbers en rustesoekers! As jy in Stellenbosch is en ’n bietjie wil ontsnap uit die gewoel van wynproe en dorpswandelings, dan is die Stellenbosch Botaniese Tuin jou plek. As die oudste universiteitsbotaniese tuin in Suid-Afrika, is hierdie 4,2 hektaar oase in die historiese hart van die dorp ’n verborge skat. Met ’n ongelooflike verskeidenheid inheemse en eksotiese plante, ’n wêreldklas bonsai-versameling, en ’n rustige atmosfeer, is dit ’n moet-besoek vir enigiemand wat lief is vir natuur. Kom ek vertel jou van sy ryk geskiedenis, die plante en diere wat jy hier kan ontdek, en hoekom dit so ’n spesiale plek is.
Die storie van die Stellenbosch Botaniese Tuin begin in 1902, toe Augusta Vera Duthie, ’n dosent in plantkunde, plante langs die hoofgebou op die universiteit se kampus begin kweek het vir navorsing en studentpraktika. Dit was ’n klein begin, maar die saadjie vir iets groots was geplant. In 1922 het professor Gert Cornelius Nel, wat toe die hoof van plantkunde was, die Universiteit se Raad oortuig om ’n stuk grond toe te ken vir ’n amptelike botaniese tuin. Dit was die begin van die tuin se huidige perseel in die middel van Stellenbosch, op die hoek van Van Riebeeck- en Neethlingstraat.
In 1925 is Hans Herre as die eerste kurator aangestel, en hy het die tuin se fondament gelê met ’n fokus op beide wetenskap en skoonheid. Deur die jare het kurators soos Wim Tijmens (1962–1999), Deon Kotze (1999–2012), Martin Smit (2013–2018), en nou Donovan Kirkwood (2018–) die tuin uitgebrei en gemoderniseer. Vandag is dit nie net ’n navorsingsentrum nie, maar ook ’n bewaringspunt vir skaars plante en ’n rustige toevlug vir besoekers. Die tuin is oop vir die publiek en bly ’n lewende bewys van Stellenbosch Universiteit se verbintenis tot biodiversiteit en opvoeding.
Die Stellenbosch Botaniese Tuin is klein in grootte, maar reusagtig in diversiteit. Die tuin se Mediterreense klimaat – warm, droë somers en koel, nat winters – maak dit moontlik om ’n wye verskeidenheid plante te kweek. Hier is inheemse skatte uit die Kaapse Floristiese Koninkryk sowel as eksotiese spesies van regoor die wêreld. Kom ons kyk na ’n paar hoogtepunte:
Die tuin het ook tematiese afdelings soos ’n Japannese tuin, ’n varingshuis, en ’n arboretum met bome van regoor die wêreld. Alhoewel die fokus op bewaring is, voel dit soos ’n lewende museum waar elke plant ’n storie vertel.
Alhoewel die tuin hoofsaaklik om plante draai, is daar ook dierelewe wat die plek lewendig maak. Die damme en groen ruimtes trek ’n verskeidenheid klein diertjies aan, en die rustige omgewing is perfek om hulle te spot. Hier’s wat jy kan verwag:
Die tuin se ekosisteem is klein maar lewendig, en die diere voeg ’n speelse element by die rustige atmosfeer.
Die tuin is perfek vir ’n oggend of middag se ontspanning. Hier’s ’n paar dinge om te doen:
Toegang kos sowat R15 vir volwassenes (goedkoper vir studente en kinders), en die tuin is oop van 08:00 tot 17:00. Ongelukkig is pieknieks en troufoto’s nie toegelaat nie, maar gewone fotografie is welkom, en kommersiële fotosessies kan gereël word met vooraftoestemming.
Die Stellenbosch Botaniese Tuin is meer as net ’n mooi park – dis ’n plek waar wetenskap, bewaring, en skoonheid saamkom. Die tuin se klein grootte maak dit toeganklik, maar sy diverse versamelings, van fynbos tot bonsai, laat jou verstom. Of jy nou ’n plantnerd is wat meer wil leer oor Oxalis, ’n bonsai-entoesias wat Afrika se oudste dwergboom wil sien, of net iemand wat ’n rustige uur wil geniet, hierdie tuin het iets vir almal.
So, as jy in Stellenbosch is, moenie hierdie groen toevlug misloop nie. Pak jou kamera, ’n bietjie water, en jou nuuskierigheid, en kom verken die oudste universiteitsbotaniese tuin in Suid-Afrika. Dit’s ’n ervaring wat jou sal laat glimlag en dalk selfs inspireer om jou eie tuin te begin!
Tot ons weer reis, bly lekker!
LekkerReis.co.za
Hoofredakteur
Marthunis J Barnard, hoofredakteur van lekkerreis.co.za, is passievol oor reisblogging. Sy entoesiasme vir reis en storievertelling inspireer lesers om nuwe bestemmings te ontdek en onvergeetlike avonture te beleef.
Hoofredakteur